Internetowy poradnik

Strona główna > Zdrowie > Lukrecja – zastosowanie w medycynie i kosmetyce

Lukrecja – zastosowanie w medycynie i kosmetyce

Wtorek 6 września 2016, przez admin

50% substancji aktywnych w składzie to imponujący wynik, który ma decydujący wpływ na właściwości danej rośliny. Takim wynikiem może poszczycić się lukrecja, która jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w celach leczniczych.

50% substancji aktywnych w składzie to imponujący wynik, który ma decydujący wpływ na właściwości danej rośliny. Takim wynikiem może poszczycić się lukrecja, która jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w celach leczniczych.

Lukrecja

Lukrecja to roślina znana od starożytności i rosnąca na wszystkich kontynentach. W leczeniu różnych chorób, zwłaszcza górnych dróg oddechowych stosowano ją od dawna. To skłoniło naukowców do badań nad jej właściwościami. Wyniki okazały się imponujące. Lukrecja pomaga na wiele różnych schorzeń o bardzo różnorodnym podłożu. Właściwości lecznicze ma tylko korzeń lukrecji i jego rozłogi.

W środku jest żółty i bardzo słodki, w smaku przypomina anyż. Decydujący wpływ na właściwości lukrecji ma glicyryzyna, kwas glicyretowy, flawonoidy, izoflawony, polisacharydy, fitosterole, pektyny, aminokwasy i minerały. Tak bogaty skład determinuje szerokie działanie i zastosowanie.

Lukrecja w medycynie

Najstarsze i najpowszechniejsze zastosowanie korzenia lukrecji dotyczy leczenia górnych dróg oddechowych. Skutecznie zwalcza przeziębienia, stany zapalne gardła, grypę. Szczególnie wskazana jest przy kaszlu suchym, dzięki swoim właściwościom nawilżającym. Posiada właściwości rozgrzewające, co pozwala zwalczać stany gorączkowe.

Niezwykle istotną cechą lukrecji są właściwości bakteriobójcze, które zostały w wielu krajach wykorzystane do walki z próchnicą. Powszechnie produkuje się tam cukierki bez cukrowe na bazie lukrecji (bardzo słodka). W Holandii i Skandynawii (cukierki z lukrecją są podstawowymi słodyczami) próchnica dotyczy 2-10% dzieci, w Polsce prawie 87%.

Ekstrakt z lukrecji kupisz na KenayAG

Największym jednak odkryciem były badania potwierdzające, że ekstrakt z lukrecji jest skuteczny w profilaktyce najgroźniejszego raka skóry – czerniaka. Najważniejszą rolę w tym przypadku odgrywa zawarty w lukrecji izoanguston A.

Korzeń lukrecji zalecany jest także w leczeniu:

  • wrzodów żołądka i dwunastnicy,
  • opryszczki,
  • zapaleń wirusowych wątroby,
  • układu przysadkowego

Lukrecja w kosmetyce

Właściwości korzenia lukrecji wykorzystuje także przemysł kosmetyczny produkując na jego bazie kosmetyki dla osób z problemami skórnymi. Są to przede wszystkim kosmetyki przeznaczone dla cery suchej. Lukrecja doskonale zatrzymuje wodę w skórze, co zapewnia jej właściwe nawilżenie.